• Home
 • Nieuws
 • - NVE nieuws

Over de NVE

De NVE

NVEDe Nederlandse Vereniging voor Examens (NVE) is statutair opgericht op 24 december 1999. De NVE heeft tot doel de bevordering van de kwaliteit van het examineren in Nederland. Zij doet dit onder meer door:

 • Het bevorderen van kennis en inzicht in de aard, doelstellingen, techniek en 
  praktijk van het examineren.
 • Het verhogen van de bekwaamheid en deskundigheid van allen die betrokken 
  zijn bij de praktijk van het examineren.
 • De ontwikkeling van normen en gedragscodes voor het examineren.
 • Het creëren van platforms en andere vormen van overleg voor allen die in de examenpraktijk werkzaam zijn.

U kunt lid worden van de NVE wanneer u werkzaam bent bij een examenbureau binnen een beroepsorganisatie of onderwijsinstelling, of op enigerlei andere wijze (nauw) betrokken bent bij de examenpraktijk. Wanneer de doelstelling van de NVE u aanspreekt en u wilt deelnemen aan de activiteiten van de vereniging kunt u contact opnemen met het secretariaat van de vereniging

Afdrukken E-mail

Werkgroepen

De NVE heeft een aantal werkgroepen in het leven geroepen waarbinnen aan diverse activiteiten wordt gewerkt:

WERKGROEPEN

 • Werkgroep Landelijk platform Examencommissies hbo i/o

 • Werkgroep Examencongres 23 november 2017
  23 november 2017 zal een opnieuw een NVE-congres worden georganiseerd. Hou onze nieuwsbrieven, website en overige social-media in de gaten om niets te missen.

 • Werkgroep Functieprofielen Examenfunctionarissen

 • Werkgroep Concretiseren Doelgroepenbeleid

 • Werkgroep Bevorderen onderlinge Kennisoverdracht
  Deze werkgroep heeft voor 2016 en 2017 in totaal tien workshops met diverse thema's georganiseerd met het oog op kennisdeling. Meer informatie over deze workshops kunt u HIER vinden.

 • Werkgroep Versterken externe profilering/communicatie
 • Werkgroep Fraude
  Begin 2016 is de Werkgroep Fraude opgericht. De werkgroep zet in op het strafbaar stellen van examenfraude en de aanwijzing door de overheid van een expertise-instantie die hierop kan acteren en expertise verder kan ontwikkelen. Lees hier meer over de Werkgroep Fraude.

Afdrukken E-mail

Statutenwijziging

Zoals veel van onze leden waarschijnlijk weten: we zijn als NVE al een tijdje bezig met het voorbereiden van een statutenwijziging. Veranderende wet- en regelgeving, de professionalisering van de NVE en de verwezenlijking van de ambities van de NVE maken het immers noodzakelijk om tot nieuwe statuten te komen.

Onze voormalige secretaris Frans Kleintjes heeft veel energie gestoken om tot een definitieve versie te komen en heeft daarbij ondersteuning gehad van Martin Heideveld (bedrijfsjurist van CITO). Ook zijn er diverse gesprekken geweest met een notaris om e.e.a. in de juiste vorm te gieten. Door de drukke agenda’s van de genoemde heren is er helaas nog geen eindversie. Door het aftreden van Frans komt dit project nu bij Wesley van ’t Hof te liggen (benoemd als bestuurslid in de afgelopen ALV). Wesley gaat zich, vanuit zijn juridische achtergrond, bezighouden met de juridische betrekkingen van de NVE en zal derhalve het stokje overnemen. 

Wesley zal de komende periode kijken naar: het juridisch vormgeven van het Register Examenfunctionarissen, het meer betrekken van de leden (middels een ledenraad, het door de leden aandragen/benoemen van toekomstige bestuursleden, het elektronisch stemmen over besluiten etc.) en het ‘toekomstvast’ maken van de statuten. Wanneer er een versie ligt waar het bestuur achter staat, zullen de nieuwe statuten uiteraard voorgelegd worden aan de leden, die dan kunnen besluiten of zij instemmen met deze herziening.

Wordt vervolgd.

Afdrukken E-mail

Vacature bestuurslid WO

Door gat kijken kleinHet bestuur is op zoek naar een bestuurslid afkomstig uit het WO. Bent u werkzaam in het WO en kunt u het NVE-bestuur versterken? U kunt uw motivatiebrief en CV sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Reacties graag vóór 15 september 2016. Vanuit de leden is het ook mogelijk iemand voor te dragen. 

Als u vragen heeft over deze functie kunt u contact opnemen met onze secretaris Anouk Mulder: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of met onze voorzitter Frank Hubert: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Aquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Afdrukken E-mail

NVE Kalender

Onze activiteitenkalender is bijgewerkt met alle bij ons bekende activiteiten. Heeft u ook activiteiten welke interessant zijn voor NVE-leden, laat het ons weten en we plaatsen het op onze kalender.

NVE informatie door leden, voor leden!

Afdrukken E-mail